Objav PEDAS – Študuj dopravu – Zelená doprava

Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov (FPEDAS UNIZA) vyhlásila dňa 23. 1. 2023 súťaž Objav PEDAS – Študuj dopravu – Zelená doprava . Súťaž sa koná pod záštitou ministra dopravy SR. Cieľom súťaže je vyhľadávať talentovaných žiakov stredných škôl (SŠ), viesť ich k samostatnému tvorivému mysleniu a vytvoriť im priestor pre tvorbu vlastného súťažného projektu, v ktorom môžu aplikovať nadobudnuté teoretické vedomosti a odborné zručnosti.

O tom aká môže byť budúcnosť dopravy, ako riešiť jej problémy s ohľadom na životné prostredie, od osobnej dopravu cez vodnú až leteckú a ešte ďalej, môžu rozhodnúť študenti SŠ. Tí si môžu vybrať zo šiestich tém, ktoré obsiahli aj distribúciu zásielok. V súťaži môžu získať atraktívne ceny, životné zážitky a skúsenosti, ktoré ich môžu nasmerovať bližšie k budúcemu povolaniu v oblasti dopravy.

Súťažné projekty sa môžu prihlásiť do 10. mája 2023. „Fakulta chce aj touto formou rozvíjať vzťah žiakov k štúdiu dopravných odborov a k hľadaniu ekologických riešení dopravných systémov pre udržateľné smerovanie dopravy v spoločnosti,“ povedala Eva Nedeliaková, koordinátorka súťaže FPEDAS UNIZA.

Odborným garantom súťaže sú katedra železničnej dopravy, katedra cestnej a mestskej dopravy, katedra leteckej dopravy, katedra vodnej dopravy a katedra spojov FPEDAS UNIZA. Partnermi súťaže sú mesto Žilina, mesto Rajecké Teplice, Slovenská pošta, a. s., Letové prevádzkové služby Slovenskej republiky, š. p., Železnice Slovenskej republiky, LTE Logistik a Transport Slovakia s.r.o., AROS/Asociácia železničných dopravcov Slovenska, Railtrans International, a. s. a Lodná osobná doprava.

07022023 TS Studuj dopravu Objav FPEDAS