Výročný vlak 70. KŽD FPEDAS UNIZA na trase Praha – Žilina bude vypravený 30. septembra 2022

Katedra železničnej dopravy, Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, Žilinskej univerzity v Žiline (KŽD FPEDAS UNIZA) oslavuje tento rok 70. výročie vzniku. Pre svoje absolventky, absolventov, partnerov a širokú verejnosť organizuje jazdu výročným vlakom - VLAK 70. KŽD FPEDAS UNIZA pod záštitou rektorov Žilinskej univerzity a Českého vysokého učení technického v Prahe. Výročná jazda vlaku začína 30. 9. 2022 pred 17.00 hod. z Prahy do Žiliny.

Výročný vlak bude tvorený ôsmymi vozňami pre takmer 300 cestujúcich. Stretnú sa tu bývalí absolventi, v súčasnosti už zamestnanci top manažmentu slovenských, zahraničných spoločností a partneri katedry železničnej dopravy. Najstarší cestujúci výročného vlaku bude mať 90 rokov a najmladší cestujúci 1 rok. Medzi absolventmi katedry sú aj manželské páry, ktoré sa spoznali počas štúdia na vysokej škole v Žiline.

Trasa výročného vlaku bude Praha – Pardubice – Olomouc – Brno – Bratislava – Košice – Žilina. Cez územie Českej republiky vlakovú súpravu dopraví najmodernejší rušeň Vectron a na území Slovenskej republiky dopravu zabezpečia nostalgické rušne Múzea dopravy. Výročný vlak bude označený logom 70. výročia založenia katedry.

Vo výročnom vlaku sa stretnú odborníci z viacerých oblastí dopravy a logistiky. „Vo vlaku budeme spomínať na to, čo bolo, čo je a čo bude. Zo súčasnosti sa vrátime do minulosti a zároveň v prítomnosti dohodneme budúcnosť,“ povedala doc. Ing. Bibiána Buková, PhD., koordinátorka podujatia Výročný vlak KŽD FPEDAS UNIZA.

Katedra má za sebou 70 rokov vzdelávania a spolupráce s partnermi z praxe. Výskumné projekty, stáže a exkurzie študentov si pamätajú i absolventi katedry, ktorí dnes zastávajú významné pozície nielen v podnikovej praxi. Absolventi aj v súčasnosti spolupracujú so svojou alma mater ako partneri.

Pozvanie na československú jazdu výročným vlakom prijali aj partneri zo zahraničných vysokých škôl: ĆVÚT Praha, MUNI Brno, VŠTE České Budějovice, Univerzita Pardubice, Vysoká škola logistiky Přerov, Vysoká škola banská Ostrava, Univerzita Záhreb, Univerzita Berlín. Zástupcovia ministerstva dopravy a výstavby a Dopravného úradu rovnako prijali pozvanie na výročnú jazdu.

„Teší ma, že na výročnú jazdu vlakom sa nám prihlásilo množstvo cestujúcich z rôznych krajín Európy. Budeme radi, ak na staničných nástupiskách stretneme ďalších našich fanúšikov. Výročnú jazdu vám priblížime prostredníctvom sociálnych sietí katedry, aj keď najlepšie bude, ak to zažijete s nami,“ doplnila Bibiána Buková. Cestovný poriadok, zaujímavosti a aktuality nájdete na web stránke výročného vlaku: vlak70kzd.uniza.sk. Výročný vlak ukončí svoju jazdu 01. 10. 2022 v Žiline okolo 18:00 hod.

„Radi by sme touto cestou poďakovali partnerom akcie, vďaka ktorým bolo možné jazdu výročným vlakom realizovať. Medzi hlavných partnerov patria České dráhy, Múzeum dopravy, Železničná spoločnosť Slovensko, Železnice Slovenskej republiky, Railtrans International a Budamar Logistics,“ dodala koordinátorka podujatia Bibiána Buková.

29092022 TS vyrocny vlak 30092022