Žilinská univerzita v Žiline a Mesto Žilina budú ako prví testovať mobilnú nabíjaciu jednotku pre elektrické vozidlá

3. mája sa v Žiline zaháji prvé verejné testovanie mobilnej nabíjacej jednotky pre elektrické vozidlá (EV). Testovanie sa uskutoční v rámci projektu UMC (Urban Mobile Charging), ktorý je spolufinancovaný iniciatívou EIT Urban Mobility Európskeho inštitútu pre inovácie a technológie (EIT).

Verejné zahájenie testovania sa uskutoční v utorok, 3. mája v čase od 10. do 12. hodiny na Rektoráte Žilinskej university v Žiline, Univerzitná 8215/1, 010 26 Žilina. Ide o bezplatné verejné podujatie, na ktorom budú účastníkom prezentované aktuálne informácie o elektrickej mobilite a vodiči elektromobilov sa dozvedia o možnosti bezplatného nabíjania svojich elektrických vozidiel mobilnou nabíjacou jednotkou.

O projekte UMC: pomocou unikátnej služby NimBee odstránime najväčšiu prekážku elektromobility

28042022 TS UMC
Cieľom projektu UMC je otestovať mobilnú nabíjaciu jednotku pre elektrické vozidlá s názvom „NimBee“. Užívatelia elektrických vozidiel si tak budú môcť objednať dobíjanie kedykoľvek a prakticky kdekoľvek v závislosti od potreby. Je to možné vďaka kombinácii mobilnej nabíjacej jednotky s napájaním jednosmerným prúdom, operačného softvéru a mobilnej aplikácie. Do zahájenia testovania bude mobilná aplikácia „NIMBEE“ dostupná aj na systémoch Android a iOS na Slovensku.

Dostupná nabíjacia infraštruktúra je hlavným problémom tak pre mestá, ako aj pre používateľov EV. Očakáva sa, že do roku 2030 bude potrebovať efektívne nabíjanie až 33 miliónov majiteľov EV v Európe. Na rozdiel od pomalých nabíjacích staníc, rýchlo nabíjacie stanice výrazne zaťažujú lokálne elektrické siete a nie je možné ich inštalovať všade. Napríklad, je pomerne obtiažne inštalovať ich v mestských oblastiach, ako sú historické centrá miest, obytné domy, a pod., kde by rozšírenie kapacity elektrickej siete mohlo byť veľmi nákladné. Riešením, ktoré ponúka zlepšenie dostupnosti rýchleho nabíjania v mestských oblastiach, je naopak, preprava rýchlo nabíjacej stanice priamo k elektrickému vozidlu. Jan Šámal, generálny riaditeľ spoločnosti Nimble Energy a autor myšlienky NimBee, vysvetľuje, ako Nimbee mení vnímanie modelu nabíjania:

“Chcem zbaviť majiteľov elektromobilov závislosti od nabíjacích staníc. Prečo by mal človek jazdiť k nabíjačke, keď môže prísť nabíjačka ku nemu? Nimbee je elektromobilita bez problémov.”

Jan Šámal, CEO a autor NimBee

O testovaní: príďte sa dozvedieť viac o elektrickej mobilite

Verejné zahájenie testovania 3. mája bude dátumom, kedy sa spustí 2-mesačné „bezplatné testovanie na požiadanie“ služby UMC „NIMBEE“ pomocou mobilnej aplikácie v Žiline.

Služba bude postupne testovaná v troch mestách v rámci Európy. Spoločným cieľom testovania je potvrdiť technologickú a komerčnú životaschopnosť mobilného rýchleho nabíjania. Každá z troch testovacích aktivít sa uskutoční v rôznej fáze projektu a bude mať iný účel. Vôbec prvé testovanie v rámci projektu sa uskutoční v meste Žilina v máji a júni 2022, a jeho účelom je otestovať mobilné rýchle nabíjanie ako službu na požiadanie. Mobilná nabíjacia jednotka bude obsluhovaná dvojčlennou posádkou. Posádka privezie nabitú jednotku NIMBEE na prívesnom vozíku na miesto určené majiteľom EV. Služba bude bezplatná a majitelia EV si ju môžu objednať pomocou aplikácie v mobilnom telefóne.

Aplikáciu je možné si stiahnuť do mobilného telefónu prostredníctvom nasledovných linkov:

Druhá testovacia aktivita sa uskutoční v meste Helmond v Holandsku začiatkom roku 2023. Bude zameraná na testovanie nabíjacej jednotky NIMBEE ako statickej samoobslužnej nabíjacej jednotky. Takýto prípad zodpovedá situácii, keď je mobilná nabíjacia jednotka dočasným riešením, napr. keď slúži ako náhrada inej rýchlo nabíjacej stanice, ktorú nemožno dočasne prevádzkovať, alebo na použitie v oblastiach, kde je potreba rýchleho nabíjania len dočasná. Tretia testovacia aktivita je naplánovaná na koniec roka 2023 v nemeckom Braunschweigu. Tu sa budú testovať riešenia, pre autonómny pohyb nabíjacej jednotky NIMBEE (t. j. bez ľudského zásahu) v parkovacom dome.

O meste Žilina a Žilinskej univerzite

Hlavným organizátorom verejnej demonštrácie je Žilinská univerzita v Žiline (Oddelenie medzinárodných výskumných projektov – ERAdiate+). Výskumníci z UNIZA v spolupráci s ďalšími partnermi projektu budú tiež v rámci projektu pracovať na vývoji softvérových riešení pre optimalizáciu logistických operácií, ktoré so sebou prináša služba rýchleho mobilného nabíjania.

Mesto Žilina je jedným z partnerov projektu, ktoré v spolupráci so Žilinskou univerzitou zabezpečuje potrebnú infraštruktúru pre parkovanie a dobíjanie jednotky NIMBEE a zároveň podporuje informačnú kampaň pre občanov, v rámci ktorej sú občania informovaní o možnosti využívania služby bezplatného nabíjania elektrických vozidiel počas testovania. Mesto Žilina sa zapojí aj priamo do testovania, a to využitím služby pre mobilné nabíjanie elektrického vozidla prevádzkovaného mestom.

O EIT Urban Mobility

28042022 TS eit UM

UMC je projekt spolufinancovaný EIT Urban Mobility.

EIT Urban Mobility, iniciatíva Európskeho inovačného a technologického inštitútu (EIT), ktorý je orgánom Európskej únie, má za cieľ urýchliť riešenia a prechod na používateľsky orientovaný integrovaný multimodálny dopravný systém. Ako popredná európska inovačná iniciatíva pre mestskú mobilitu sa EIT Urban Mobility snaží predchádzať fragmentácii výskumu a inovácií podporou spolupráce medzi mestami, priemyselnými firmami a akademickými inštitúciami pri riešení najpálčivejších výziev v oblasti mobility. Využitím miest ako „živých laboratórií“, a ich prepojením s priemyslom a výskumom je cieľom iniciatívy demonštrovať, ako môžu nové technológie fungovať pri riešení skutočných problémov v mestách a prepravovať ľudí a tovar inovatívnymi spôsobmi s vyžitím najnovších poznatkov v oblasti informačných a komunikačných technológií.

O konzorciu UMC

Medzinárodné konzorcium projektu koordinuje Nimble Energy, česká inovačná spoločnosť v oblasti technológií obnoviteľnej energie. Partnermi projektu sú Altran Technologies (Francúzsko), Siemens Industry Software and Service BV (Nemecko), Capgemini Engineering (Taliansko), Česká technická univerzita v Prahe (Česká republika), Technische Universität Braunschweig -Niedersächsisches Forschungszentrum Fahrzeugtechnik ( Nemecko), Brainport Smart District (Holandsko), mesto Helmond (Holandsko), Žilinská univerzita v Žiline a Mesto Žilina.

Pre viac informácií, kontaktujte, prosím:
Prof. Ing. Tatiana Kováčiková, PhD., vedúca Oddelenia medzinárodných výskumných projektov ERAdiate+, Žilinská univerzita v Žiline, email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.