Žilinská univerzita v Žiline pozýva na RIS Citython Žilina 2022

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) organizuje medzinárodné podujatie RIS Citython Žilina 2022, na ktoré pozýva všetkých nadšencov, ktorí majú chuť rozvíjať dobré nápady, tímovú prácu a prispieť k zmene vo svojom meste. RIS Citython Žilina 2022 je zamerané na mestskú mobilitu, smart city a inovácie. Bude prebiehať tri dni, od 29. 4. – 1. 5. 2022. Na podujatie je potrebná registrácia, účasť je bezplatná. UNIZA zároveň pozýva verejnosť, ktorá sa nezapojí súťažne, na otvorené časti podujatia v piatok 29.4. o 16.00, kedy podujatie otvoria primátor mesta Žilina Peter Fiabáne a rektor UNIZA Jozef Jandačka. Verejnosť je vítaná aj pri finálnych prezentáciách a vyhlásení víťazov v nedeľu 1. 5. o 14.30 h.

Vítaní sú IT nadšenci a analytici, ktorí radi pracujú s „open datami“, marketéri, manažéri, mestskí plánovači, architekti, softvéristi a ktokoľvek ďalší, otvorený pre tému Citythonu. „Veríme, že prostredníctvom technológii, inovácií a zapojenia odbornej aj širokej verejnosti môžeme pomôcť pri budovaní lepšieho mesta a nášho životného priestoru,“ povedala Ing. Veronika Šramová, PhD. z organizačného tímu podujatia za UNIZA.

RIS Citython Žilina 2022 je hackaton, na ktorom zúčastnené tímy pracujú na výzvach od začiatku až po prezentovateľný projekt alebo prototyp, v priebehu troch dní. Počas víkendu budú tímy sprevádzať skúsení mentori a experti. Vyvrcholením podujatia sú 5-minútové prezentácie vytvorených riešení a hodnotenie porotou, ktorá vyberie 3 víťazné tímy. Najlepší riešitelia si rozdelia finančné ceny do výšky 3 000 Eur ako aj ďalšie zaujímavé ceny. Pre všetkých účastníkov sú pripravené rôzne prekvapenia, za ktoré patrí vďaka partnerom podujatia - spoločnostiam GARMIN, RedBull, KROS, Ryba Žilina, ScrumDesk, A4ka, Schaeffler Slovensko a Habesh Coffee. Ďalší mediálni a regionálni podporovatelia sú predstavení na web stránke podujatia.

RIS Citython Žilina 2022 ponúka networking a nové zdroje informácií od slovenských a medzinárodných expertov z rôznych oblastí. Účastníci podujatia zistia ako sa zmenia extrémy počasia a aký bude ich možný dopad na život v meste a zdravie obyvateľov. Taktiež si môžu vyskúšať navrhnúť navigáciu pre MTB cyklistov mimo ciest alebo navigáciu pre telesne postihnutých, a to všetko s využitím dát zo sociálnych sietí alebo dát z meteostanice, ktorá sa dá inštalovať na bicykel či auto. Budú vedieť ako využiť dáta zbierané z obežnej dráhy Zeme pre riešenie projektov v témach Citythonu a získajú mentoring a poradenstvo pre vlastný projekt. „V rámci Citythonu je neohraničené množstvo tém na riešenie a každý si určite nájde to svoje uplatnenie, ktoré má hlavný zámer – pomôcť mestu a zlepšiť život okolo nás,“ doplnila Veronika Šramová z UNIZA.

Podujatie vzniklo v rámci projektu EIT Urban Mobility, iniciatívy Európskeho inštitútu pre inovácie a technológie (EIT) Európskej únie. Na organizácii RIS Citython Žilina 2022 sa podieľajú partneri Žilinská univerzita v Žiline, spoločnosť KAJO, CARNET (Future Mobility Research Hub) a PowerHUB. EIT Urban Mobility spája mestá, univerzity, výskumné centrá, komerčných partnerov a spoločnosti, aby pracovali na inováciách mestskej mobility a urobili naše mestá oveľa príjemnejšími a pohodlnejšími pre ich občanov.

RIS Citython 2022 bude hostiť známych spíkrov ako profesora Francesca Pillu (Univerzita v Dubline), Floriana Pappenbergera (Európske centrum pre strednodobé predpovede počasia), Daniela Šagatha (Slovenská vesmírna agentúra) a Martina Tuchyňu (MŽPSR). Účastníkom ponúkne svoje skúsenosti a znalosti množstvo mentorov – expertov z praxe. Medzi nimi bude možné stretnúť napr. Daniela Harceka (AVAST Software), Joy Ommer (KAJO), Jozefa Olsavského (LIMINAAL ARCHITECTURE), Yannicka Corneta (ERAdiate+), Mariána Gogolu (UNIZA), Andreja Ryboviča (SIEA), Denisa Sedláka (Slovenská vesmírna agentúra), Mateja Loncka (ScrumDesk) a ďalších. Súťažiacich hodnotí odborná porota: Gabriel Stančík (Ministerstvo dopravy a výstavby SR), Michal Brichta (Slovak Space Agency), Ľuboš Slebodník (Mesto Žilina) a Milan Kalas (CEO KAJO).

Informácie o podujatí sú aktualizované na facebook.com/CitythonZA2022 a web stránke www.citython.sk .