Na Žilinskej univerzite privítali mestské včely

Mestské včely žijú už aj v Žiline. V utorok 21. júla 2015 ich slávnostne privítali  v areáli Žilinskej univerzity. Prvé úle osadilo v rámci projektu Adoptuj si včelu občianske združenie Preles.  V priebehu nasledujúcich piatich rokov by sa mal ich počet zvýšiť.  Cieľom projektu mestských včiel je o téme včelárstva informovať, vzdelávať a prispieť k záchrane včelej populácie.

Projekt Adoptuj si včelu má celoslovenský charakter. Koordinujú ho organizácie Živica a Greenpeace Slovensko. Vďaka prostriedkom získaných zo symbolických adopcií včiel, trúdov či dokonca celého roja, sa im podarilo osadiť úle s mestskými včelami už v Považskej Bystrici, Žiline, pokračovať budú v Kežmarku a v Lučenci.

V Žiline zastrešuje projekt občianske združenie  Preles, o mestské včely sa stará Michal Butek: „V budúcnnosti plánujeme počet úľov zvýšiť, budeme zvažovať aj ďalšie lokality Žiliny. Našou snahou je osloviť hlavne mladých ľudí a priblížiť im včelárske remeslo. Súčasťou projektu bude kurz pre záujemcov o včelárenie, praktická časť sa uskutoční pri úľoch, teoretická v priestoroch našej organizácie.  Priestory pre osadenie úľov poskytla Žilinská univerzita.  „Teší nás, že koordinátori tohto projektu oslovili vedenie univerzity a veríme, že sa mestským včelám  bude v našom areáli dobre dariť,“ povedala Jana Gjašiková, kvestorka Žilinskej univerzity, ktorá spolu s Michalom Butekom slávnostne prestrihla pásku k mestskému včelínu.

Michal Butek je včelárom dva roky a rád si nechá poradiť od skúsených dlhoročných včelárov z okolia. „Fandím tomuto projektu a verím, že aj vďaka nemu sa podarí znížiť vekový priemer miestnych včelárov, ktorý je okolo 65 rokov,“ uviedol Karol Maťha, ktorý sa včelárstvu venuje s prestávkami vyše 60 rokov.  Zvedavým návštevníkom, ktorí sa prišli pozrieť na prvé mestské úle v Žiline, ochotne priblížil prácu včelára, odpovedal na otázky a predviedol im ako sa stáča med.

Viac informácií o projekte Adoptuj si včelu je dostupných na http://www.adoptujsivcelu.sk/

Ing. Katarína Géčová